May 29, 2010

美味しい食材・美味しいご飯 Beautiful Food

I have been trying to finish the sweater since this morning, inspired by Roko-san's (my co-Ravelrer) beautiful summer knit. I always admire her work and that she completes one great project at a time. I have several right now, most of them hibernating. So I tried very hard but eventually got tired of it, and decide to divert my interest to this blog.

These days, I am more aware of what I eat, and am trying to pay more attention to what they are made of.
In Japanese, the word "delicious" is described as "beautiful taste", literally. When we say "beautiful" for food, I think the implication extends not just to the taste, but also to the flavor, the look, how the food sits on a plate, the energy contained in it, and the emotions of people who cooked.
The reason of saying this is because I read a series of fascinating essays by one Japanese writer/photo-journalist. Unfortunately he writes in Japanese. But anyways he goes to places to meet and write about those ordinary people who are passionate about producing and cooking organic vegetables or traditional food. Although I learned that the situation is becoming harder and harder for those sincere producers, I was enlightened by their passion, and at the same time, became very proud of living in this country.
We are living in this unfortunate era after the WWII, when we have to endure industrial pollution and mass production using chemical pesticides and god-knows-what-else imported from the western world (of course made us financially richer at the same time), but in this country we still have traditional ways. These ways include natural farming, traditional cooking with which only the natural ingredients are used, and very efficient recycling and reuse.
Many restaurants around Japan often tell you where the vegetables and meats they cook came from, and sometimes who produced them. And very good but inexpensive Japanese restaurants are everywhere.

So, these all came down to, I have been eating well. I decided to go to Japanese restaurants more often, and eat better. People always say that you have to eat 30 different ingredients every day. It's hard to do this, when you live alone and often eat out, but one has to try. When we eat very well prepared food, we can feel the positive energies trapped inside. Beautiful food.




日本語では「美しい味」と表現するように、「美味しい」と言うとき私たちは味そのものだけではなく、香りや見た目といった佇まい、それから作り手の思いなどを含めてその美しさに感じ入るのだと思います。
なぜ突然そんなことを言い出したのかといえば、編集の学校で講師をしてくださることになっている、瀬戸山玄さんの文章を読んだから。先日、ライティング授業の講師を選ばなければならなくて、プロフィールを見たら「暮しの手帖」に寄稿とある瀬戸山さんのクラスを選びました。家に帰り記事を読み始めてすっかり感心!毎号「世のなか、食のなか」という連載をしておられます。もっともっと読みたくなって暮しの手帖の最新号も買いに行きました。
ある意味、書き手の顔やエゴは見えず、誰が書いているのか意識させない文章。で、中身に目がいく訳ですが、日本の各地で丁寧に食べ物を作り、運び、料理している人々を温かく紹介しています。読んでいるうちに自分でも良い食べ物が食べたくなり、最近は意識して和食や丁寧な食事を選ぶようにしています。(自分でもご飯を作れ、という話ですが。。。確かに。)
日本に住んでいることに少しだけ感謝したのです、それで。オーガニック食材は世界中で手に入る時代ですが(先進国では)、手頃に日常的に行くレストランで普通に良い食事をとれるのは日本を含め限られた国だけだと思います。少なくとも、アメリカやイギリスでは着飾って高級レストランに行かないと無理。一時の流行ではない昔ながらの農法があり、料理法があり、リサイクルの仕組みがあり。日本の嫌いなところが沢山ありつつ、食に関しては世界一じゃないかと思ったりもします。
そんな流れで、今週は親戚のやっている小料理屋さんに行ってきました。新橋のディーブな飲屋街にある飲み屋の佇まい。(実際に、そう。)でも、ご飯はおいしい〜〜〜。以前から一度お邪魔しようと思っていたものの、何となく機会を作らずにいたのです。でも妹の家などで手料理をご馳走になる都度その美味しさに感激し、ついに訪店となりました。それ以外にも、会社や家の近所の和食屋さんんも良く行っています。
エネルギーの詰まった美しいご飯を食べて、少しでも元気になりたいものです。

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